ESTHER SERRANO FRANCO 1r. Batx. B. Article d’opinió
La polèmica dels aliments transgènics
Hui en dia, l’enginyeria genètica
ja està prou desenvolupada, encara que ho estarà molt més en un futur no molt
llunyà, per l’avanç progressiu que es produeix mitjançant la forta
complementació entre ciència i tecnologia.
S’ha modificat el material
genètic de moltes plantes en l’agricultura, fent-les més resistents i que de
ràpid creixement. Dins els cultius transgènics més generalitzats estan la
tomaca, l’arròs i les creïlles.
Aleshores, ara, caldria
reflexionar si realment esteu a favor o en contra del cultiu d’aliments
transgènics. Hem de valorar primer els seus avantatges i a continuació, els
arguments en contra:
Els cultius transgènics
permeten una major producció d’aliments i més econòmica, sent possible
augmentar la seua qualitat. Tanmateix, amb els transgènics, podríem solucionar
problemes de fam i desnutrició de nombroses poblacions pobres. Per a que aquestes
persones es recuperen amb més rapidesa de la seua situació de malnutrició, els
científics d’enginyeria genètica podrien fabricar arròs, pa o cereals que
porten vitamina A, o qualsevol altra de la qual aquestes persones tinguen
carència.
A més, l’ús de transgènics
beneficia el medi ambient perquè no s’ha d’utilitzar tant d’ herbicides químics
i contaminats.
D’altra banda, trobem alguns
inconvenients, que fins i tot fan qüestionar alguns dels avantatges exposats:
En primer lloc, ja hem dit
que el medi ambient ix beneficiat, però això no és del tot cert, ja que hem de
tenir en compte que la producció de transgènics pot alterar els ecosistemes. No
hem d’oblidar que estem modificant genèticament, trencant el transcurs natural.
Per últim i no menys
important, està la salut humana. Hi ha persones més sensibles, que són
al·lèrgiques a aquests productes o que, fins i tot poden tindre diversos tipus
de càncer pel seu consum. Menjar aliments transgènics, podria provocar també en
algunes persones la immunitat als antibiòtics.
En resum: els transgènics,
com hem vist, proporcionen beneficis i també perjudicis que hem de tindre en
compte. Estaria bé pensar en aquests dos punts de vista ja explicats, abans de
confirmar la nostra posició en aquest tema.
En la meua opinió, aquests
cultius deurien seguir endavant, encara que no de mode massiu i amb molta
precaució, ja que no semblen aptes per a tot el món i alteren el medi. Pense
que el científics que treballen en aquest camp no estan de braços creuats i
busquen una manera de millorar els transgènics. Així, potser arriben a
desaparèixer les possibilitats de malalties del seu consum, o al menys,
reduir-les al 99%. Ja tindríem un problema
menys.
És cert que els problemes
que suposen els transgènics fan por; no obstant, no hauríem d’ eliminar aquests
aliments perquè poden ser millorats i arribar a quedar-nos únicament amb els
avantatges.
L’única cosa que proposaria
és la següent: més anys d’estudis abans de llançar al mercat un producte que ha
estat modificat genèticament.
Crec que la investigació és
imprescindible, i que la solució no seria tallar-li les ales a l’enginyeria
genètica.
No hay comentarios:
Publicar un comentario